maanantai 25. helmikuuta 2013

Painoindeksi

Kertooko painoindeksi totuuden ihmisen painosta? Tätä asiaa ovat pohtineet mm. Oxfordin yliopiston numeerisen analyysin professori Nick Trefethen sekä Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori, lihavuutta tutkinut Mikael Fogelholm. He ovat tulleet siihen tulokseen, että jo 1830-luvulla kehitetty laskukaava on virheellinen. Meistä kaikki on varmasti laskenut omaa painoindeksiään kaavalla paino (kg) / pituus*2 (m). Uuden tavan laskea oman painoindeksin löydät täältä. 

Uuden kaavan mukaan lyhyet ihmiset ovat ylipainoisempia kuin uskovatkaan kun taas pitkät ihmiset eivät ole niin ylipainoisia kuin heille on väitetty. Professori Trefethenin mukaan nykyinen laskutapa on epäonnistunut, koska se ei ota huomioon sitä, kuinka paljon enemmän massaa pitemmillä ihmisillä on luontaisesti. Yksikään painoindeksin laskukaava ei myöskään ota huomioon sitä, kuinka paljon ihmisellä on lihasmassaa. Hyvin lihaksikkaiden ihmisten kohdalla painoindeksiä ei voida käyttää luotettavasti ylipainon määrittämiseen.

Painoindeksin sijaan tulisi kiinnittää enemmän huomiota vyötärönympärykseen. Sen mittaaminen pitäisi olla rutiinia terveystarkastuksissa ja tilanteissa, joissa painoindeksiä tai kehonkoostumusta tutkitaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti