tiistai 26. helmikuuta 2013

Terveet elämäntavat

Aamukahvia juodessani (ja samalla netissä surffaillessani) törmäsin muutamaan itseäni järkyttävään uutiseen.

Tutkimusten mukaan elämäntapojen urautuminen alkaa jo kolmevuotiaana! Järkyttävää! Tässäkin siis vanha sananlasku, minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, pitää täysin paikkansa.

Suositusten mukaan alle kouluikäisille suositellaan päivittäin vähintään kahta tuntia reipasta liikuntaa, mutta tutkimusten mukaan keskivertoperheessä luku jää yhteen. Lasten fyysinen aktiivisuus on liian kaukana suositellusta. Miten tähän tilanteeseen on jouduttu? Ja mitä tilanne aiheuttaa jatkossa?

Viikonloppuisin lapsia kyllä kuskataan liikkumaan, poikia kylläkin enemmän kuin tyttöjä. Huolestuttavinta tilanteessa on se, että kaikissa päiväkodeissa ei ole järjestettyä ohjattua liikuntaa, jossa lapsi pääsisi kokeilemaan liikkumista sekä saisi palautetta ja hyväksyntää.

Koulun aloittaminen näkyy myös lasten liikkumisessa, puolet 7-vuotiaista pojista ja 70% tytöistä liikkuu liian vähän. Myös elintavoissa on parantamisen varaa, puolet lapsista omaa säännöllisen ruokailurytmin, ylipainoisia 7-vuotiaita on 15% koko ikäryhmästä ja yli kolmannes lapsista nukkuu liian vähän.

Lapsi oppii esimerkistä, jos vanhemmat syövät epäsäännöllisesti, ovat ylipainoisia eivätkä harrasta säännöllistä liikuntaa, mitä lapsi silloin oppii? Ja kuinka noita opittuja asioita voidaan muuttaa parempaan suuntaan?

Tällä hetkellä suomalaisista lapsista joka kuudes on ylipainoinen.  Ja yleensä ylipainoisella lapsella on lihavat vanhemmat. Millä saamme Suomen ylipainoiset, liikkumattomat aikuiset muuttamaan elintapojaan? Jos tähän osaisin vastata, yhteiskunta todennäköisesti palkitsisi sen jotenkin ;)

Lapsille ja aikuisille tarjotaan lukematon määrä erilaisia liikuntamuotoja joista osa on täysin maksuttomia tai saatavilla pienellä rahalla. Talviaikaan hiihtoladut, luistinradat ja lumihanget ovat käytettävissä ja jos välineitä ei omista, niitä on mahdollisuus lainata tai vuokrata. Myös käytettyjä välineitä saa edullisesti. Pulkkamäkeen voi mennä koko perheen kanssa eikä tähänkään tarvita jätesäkkejä ihmeellisempiä varusteita. Kesäaikaan luonnonvesissä uiminen ja vesijumppaaminen soveltuu myös koko perheelle, sieni- ja marjametsässä saat samalla hyötyliikuntaa. Lapset kyllä innostuvat mutta millä saadaan aikuiset viemään lapset liikkumaan? Onko se koululääkärin tai terveydenhoitajan tehtävä lähettää kotiin muistutuskirjeitä vai pitääkö reilusti ylipainoisen lapsen kohdalla harkita jo vakavampia toimenpiteitä kuten lastensuojeluilmoitusta?  Toivottavasti tähän ei tarvitse mennä, vaan pelkkä tiedottaminen ylipainon haitoista riittäisi herättämään passiiviset vanhemmat.

Aurinkoista hiihtolomaviikkoa! Muistakaa nauttia liikunnan riemusta!


Tanjuska, joka treenaa tälläkin viikolla vain töissä :(


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti