keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Ui kesäksi kuntoon!

Otsikon mukaisen kampanjan järjestää tänäkin vuonna, jo 22. kertaa, Valo (ent. Kuntoliikuntaliitto) yhdessä Suomen Uimaliiton ja SUH:in kanssa. Kampanja alkaa 8.3 ja kestää 14.4 asti. Lisätietoja saat mm. http://www.kunto.fi/uikesaksikuntoon/ .

Kampanjan tavoitteena on saada uimahalleihin uusia ja vanhoja vesiliikkujia harrastamaan monipuolisesti liikuntaa ja keräämään samalla joko kilometrejä tai jumpattuja/juostuja puolituntisia. Mukana olevat uimahallit ovat listattuna yllä olevassa osoitteessa. Jos lähiuimahallisi ei ole kampanjassa mukana, voit osallistua myös HeiaHeia palvelussa.

Itselleni vesiliikunta on ehkä lähinnä sydäntä. Olen viime syksystä asti vetänyt muutamaa vesijumpparyhmää ja yritänkin saada innostettua ryhmäläisiäni myös osallistumaan tähän kampanjaan.

Uinti, vesijuoksu ja vesijumppa ovat lajeja, jotka sopivat myös nivelvaivaisille, huomattavan ylipainoisille ja vähän liikkuneille. Jos uinnin tekniikka on kuitenkin vielä hakusessa, niin ainakin täällä pk-seudulla uimahallit järjestävät kursseja, joissa keskitytään tekniikan hiomiseen. Uimalla saat helposti hankittua itsellesi hyvän kunnon ja tehokas rintauinti saattaa polttaa puolessa tunnissa noin 400 kcal.

Jotta mikä tahansa vedessä tapahtuva liikkuminen olisi miellyttävää ja vaivatonta, kannattaa panostaa hyvään uimapukuun. Hyvä uimapuku on ohut, joustava ja nopeasti kuivuva. Oikean kokoisen saat, kun uimapuku on kuivana napakka, näin se ei ala märkänä roikkumaan. Naisten uimapuvuissa kannattaa olla selästä ristiin menevät olkaimet ja miehillä kiristettävä vyötärönauha, näillä varmistat sen, että puku kestää päällä kovemmassakin vauhdissa. Muita välineitä uintiin ovat uimalakki, uimalasit ja allastossut, ilman näitäkin pärjää.

Vesijuoksuun ja -jumppaan on sitten omat välineensä. Juoksuun tarvitset juoksuvyön ja jos et vielä omista omaa, niin uimahalleilta saa lainattua. Tärkein ominaisuus minkä olen itse huomannut useampaa juoksuvyötä kokeillessani on se, että vyössä tulisi olla joustava kiristysnauha, näin saat juoksuvyön tarpeeksi tiukalle. Vesijumpassa voit käyttää apunasi esim styroksisia käsipainoja, lötköpötköjä, ämpärin kansia, frisbeetä tai palloja.

Löysin netistä hyvän ohjelman aloittelevalle uimarille. Tällä ohjelmalla luulisi pääsevän kesäkuntoon?  :)

Aloittelevan uimarin kunto-ohjelma
Viikko1
MATerveyskävelylenkki 30 min.
TILepo.
KEUintia 30 min., veteen totuttelua.
TOLepo.
PEKuntokävelylenkki 60 min.
LALepo.
SUUintitekniikkakurssi 60 min.
Viikko 2
MAKuntokävelylenkki 30 min.
TILepo.
KEUintia 45 min., uintitekniikan harjoittelua.
TOLepo.
PEKuntokävelylenkki 60 min.
LALepo.
SUUintitekniikkakurssi 60 min.
Viikko 3
MAKuntokävelylenkki 60 min.
TILepo.
KEUintia 45 min. + vesikävelyä tai -juoksua 15 min. + uintitekniikan harjoittelua 30 min.
TOSauvakävelylenkki 45 min.
PEUintia 45 min. tekniikalla, joka hallitaan.
LALepo.
SUUintitekniikkakurssi 60 min.
Viikko 4
MATehokävelylenkki 45 min.
TILepo.
KEUintia 60 min. + vesikävelyä tai -juoksua 15 min. + uintitekniikan harjoittelua 15 min. + uintia tekniikalla, joka hallitaan 30 min.
TOSauvakävelylenkki 45 min.
PEKuntosali 45 min. + uintia tekniikalla, joka hallitaan 30 min.
LALepo.
SUUintitekniikkakurssi 60 min.
Lähde: http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/liikunta-ja-hyvaolo/uinti-pulahda-veteen


Muistathan, että depressio on vesiliukoista!

Tanjuska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti