perjantai 15. helmikuuta 2013

Puoli kiloa päivässä

Jokainen suomalainen tietää, että kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä puoli kiloa viikossa, mutta kuinka moni meistä tietää, paljonko se puoli kiloa on?

Uusimmassa Me Naiset Sport-lehdessä annettiin taas hyviä vinkkejä tuon puolen kilon tavoitteen saavuttamiseen.

Puoli kiloa on suunnilleen viisi kourallista. Tämä määrä kertyy helposti esim seuraavalla tavalla:

Aamupalalla puuron tai jugurtin päälle reilu desi marjoja pakastimesta. Itse tykkään yhdistelmästä partajugurttia (siis sitä turkkilaista, jossa parrakas mies etiketissä) ja reilusti isän keräämiä mustikoita. Jos makeutusta kaipaa, niin joko hunajaa tai makeutusainetta vähän joukkoon. Jugurtista saa myös hyvin protskuja, joita jokainen lihaksiaan kasvattava tarvitsee.

Lounaaksi voit nauttia ison salaatin, jossa erilaisia ja erivärisiä salaatteja, monipuolisesti kasviksia, hedelmiä (vesimeloni sopii hyvin salaattiin) ja päälle hiukan grillattua kanaa tai kalaa. Hedelmiä saa hyvin upotettua myös Thaimaalaiseen tuliseen hedelmäsalaattiin.





Tarkkaa reseptiä tuohon salaattiin ei ole, mutta itse olen tehnyt suunnilleen näin:
Viinirypäleitä
omenan paloja
ananasta
porkkanaraastetta
muutama kirsikkatomaatti
cashewpähkinöitä

kastikkeeseen:
puolikkaan limen mehu
kalakastiketta pari tl
osterikastiketta pari tl
tl sokeria (tummaa)
kuivattua, murskattua chiliä maun mukaan

sekoita kastikkeen ainekset ja kaada muiden aineksien päälle, anna maustua hetki.

Kaikkia kasviksia ei tarvitse syödä raakana, vatsasikin tykkää jos höyrytät esim kaalit. Kuumentamisen aiheuttamaa vitamiini hävikkiä on turha pelätä, sillä menettämäsi vitamiinit korvaat sillä, kun syöt mielyttävämmässä muodossa olevaa kasvista enemmän kuin mitä söisit samaa raakana.

Pakasteet pelastavat kiireisen päivän tai jos kasvisten pilkkominen ei innosta. Pakastealtaasta löytyy erilaisia wok-sekoituksia, papuja, keittojuureksia, uunijuureksia; näistä valmistat nopeasti ja helposti erilaisia ruokia.

Kerran viikossa voisit pitää keittopäivän. Kaupoista löytyy reilusti erilaisia kasviskeittoja ihan valmiina ja ei se sosekeiton valmistaminen kotonakaan hankalaa ole. Erilaisia reseptejä on netti pullollaan. Itse olen useasti tehnyt juustoista kukkakaali-porkkanakeittoa, jonka resepti on muistaakseni Kodin Kuvalehdestä viime vuosituhannen puolella.

Juustoinen kukkakaali-porkkanakeitto

Murskaa kattilan pohjalle pari valkosipulin kynttä ja kääntele niitä hetken aikaa rypsiöljyssä. Lisää pilkotut porkkanat ja kukkakaalit. Kun kasvikset ovat saaneet hieman väriä pintaansa, lisää vettä siten että kasvikset peittyvät. Lisää joukkoon myös kasvisliemikuutioita sen mukaan, paljonko vettä laitoit. Anna kasvisten kypsyä lähes kypsiksi. Lisää joukkoon yrttimaustetta ja paketillinen koskenlaskijajuustoa ja anna sulaa. Keitto on valmista syötäväksi. Jos haluat keitosta sosekeiton, niin ennen juuston lisäämistä kaada vettä pois siten, että saat tasaisen soseen. Lisää vasta tämän jälkeen juusto ja lämmitä keittoa uudelleen, kunnes juusto sulaa.

Olitko muute ajatellut viikonloppuna katsella leffaa ja syödä ehkä sipsejä tai poppareita? Mitäs jos korvaatkin ne dippikasviksilla? Pilko lautaselle kurkkua, porkkanaa, kukkakaalia, paprikaa ja tee pari maistuvaa dippiä, näin saat myös kalorimäärää pienennettyä verrattuna sipseihin ja huomaamattasi saatat illan aikana popsia päivän kasviskiintiön täyteen :)

Sunnuntaiaamun aamupalalle onnistut myös lisäämään helposti kasviksia. Kokeile vaikka laittaa porkkanaraastetta sämpylätaikinaan tai tee välillä munakkaasi kasviksilla.

Taidankin tänään tehdä ostosreissulla visiitin Hevi osastolle ihan uusin silmin :)

Tanjuska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti